5 Ottobre 2020
Juillet-Lallement: L’eccellenza tradizionale nel cuore della Champagne
La piccola maison di Chamapagne Juillet-Lallement è stata fondata all’inizio del XX secolo da tre soci – René Juillet e Paul e Arthur Lallement – nel villaggio di Verzy, nel cuore della Montagne de Reims. Nel 1963, la proprietà passò al figlio di Arthur Lallement, Pierre, che a sua volta la passò a suo figlio Jean, che dal 2003 gestisce con pacata dedizione questo gioiello di domaine.
Jean Lallement con la moglie Virginie coltivano poco più di 4 ettari di vigneti sul versante nord della Montagne de Reims, che si estendono su due terroir, Verzy e Sillery, entrambi classificati 100% Grand Cru.
Le viti con un’età media di 40 anni – la più vecchia parcella piantata nel 1949 – sono costituite per il 50% da Pinot Nero, per il 45% da Chardonnay e per il 5% da Pinot Meunier. Questi coprono nove diverse parcelle sparse tra le colline boscose di Verzy e Sillery.
Jean ha un approccio fresco e diretto alla vinificazione: “La nostra filosofia è quella di rispettare i cicli della natura e gli elementi che la circondano attraverso un’agricoltura rispettosa dell’ambiente e dell’uomo”. Lavorando interamente con le uve dei vigneti del domaine da alcuni dei più celebrati terroir Grand Cru della Champagne, Jean raggiunge l’eccellenza seguendo un approccio minimalista in cantina.
Juillet-Lallement produce circa 25.000 bottiglie all’anno, suddivise in cinque tipologie che esemplificano la grande tradizione dello Champagne:
In anteprima ho assaggiato un Grand Cru Brut Sélection, prodotto da Pinot Noir di Sillery e Chardonnay di Verzy : una cuvée di annate sapientemente miscelate per esaltare l’essenza delle due varietà. Fresco ed equilibrato, con aromi che accennano a fiori primaverili, agrumi e pesca e un fine equilibrio tra frutta e acidità con una spinta salina che conferisce finezza al perlage.
Ideale come aperitivo, il Brut Sélection Grand Cru primeggia con una serie di piatti, tra cui il salmone affumicato su un letto di burrata con cui l’ho abbianato di recente.
ENGLISH
Juillet-Lallement: Traditional excellence in the heart of Champagne
The Champagne house of Juillet-Lallement was founded in the early twentieth century by three partners—René Juillet and Paul and Arthur Lallement—in the village of Verzy at the heart of the Montagne de Reims. In 1963, the property passed to Arthur Lallement’s son Pierre, who in turn passed it on to his son Jean, who has run this jewel of a domaine with quiet dedication since 2003.
Jean Lallement works with his wife Virginie in cultivating just over 4 hectares of vineyards on the northern slopes of the Montagne de Reims, extending over two terroirs, Verzy and Sillery, both classified 100% Grand Cru. The vines with an average age of 40 years—the oldest parcel planted in 1949—consist of Pinot Noir at 50%, Chardonnay 45% and Pinot Meunier 5%. These cover nine different plots scattered amid the wooded hillsides of Verzy and Sillery.
Jean takes a refreshingly straightforward approach to winemaking: “Our philosophy is to respect the cycles of nature and the elements that surround it through a reasoned culture, respectful of the environment and of mankind.” Working entirely with grapes from the domaine’s vineyards in some of the most vaunted Grand Cru terroirs of Champagne, Jean achieves excellence following a minimalist approach in the cellars.
Juillet-Lallement produces about 25,000 bottles a year divided between five types that exemplify Champagne’s grand tradition:
Brut Sélection Grand Cru from 60% Pinot Noir, 40% Chardonnay
Brut Blanc de Blancs Grand Cru from 100% Chardonnay
Brut Rosé Grand Cru from 80% Pinot Noir, 20% Chardonnay
Brut Blanc de Noirs Grand Cru from 100% Pinot Noir
Vintage Brut Grande Tradition Grand Cru from 50% Pinot Noir, 50% Chardonnay
As a preview, I tasted a Brut Sélection Grand Cru, which comes from Pinot Noir from Sillery and Chardonnay from Verzy in a cuvée of vintages deftly blended to exalt the essence of the two varieties. Fresh and balanced with aromas hinting at spring flowers, citrus and peach and fine fruit-acid balance with a zesty salinity that lends finesse to the effervescent puissance. Ideal as an aperitif, the Brut Sélection Grand Cru would excel with a range of dishes, including the smoked sockeye salmon on a bed of burrata that I had it with recently.
A selection of Juillet-Lallement Champagnes will be discussed in detail in a coming edition of the Heres Wine Stories newsletter.